På få år har Lotte Konow Lund rukket å gjøre seg bemerket som en utfordrende aktør i norsk kunstliv. Hun avsluttet sin utdannelse ved Kunstakademiet i Oslo i 1997 og har siden stilt ut både i inn- og utland.

I vår fikk Lotte Konow Lund hederlig omtale på kortfilmfestivalen i Grimstad for filmen «Babyface Assassin». En film der kunstneren spiller hovedrollen, sønderknust og gråtende, etter å ha mistet en slags lykkeamulett, en liten grønn plastdings med bilde av Ole Gunnar Solskjær på. En liten plastdings som holdt henne fast i virkeligheten, og som hun knuget hardt i lomma dersom hun kom opp i vanskelige situasjoner.

I utstillingen «Solitude for many» på Galleri Wang, følger Konow Lund opp temaet fra Babyface Assassin. Om hun ikke lenger selv står sentralt i arbeidene, handler de om et menneskes forsøk på å få grepet på tilværelsen. De skildrer hvordan et menneske kan balansere på kanten av stupet, på grensen mellom fornuft og galskap, mellom det normale og besettelse, fiksjon og virkeligheten.

DØDLIGE SYSLER
Utstilingen viser tre nye videoarbeider. «Domestic Violence» er den mest talende for utstillingen. Kunstnerens stemme fungerer som voiceover der en kvinne fabulerer om ulike måter å ta sitt eget liv, hjemme hos seg selv. Slår hun hodet hardt mot vinudet knuser det til slutt, og hun kan bruke glasset som giljotin til å skille hodet fra kroppen. Drikker hun salmiakk vil hun kort tid etter forsøke å finne en måte som gjør at døden vil komme raskere for å bli kvitt den innvendige brannen. En vanlig kjøkkensaks kan klippe øyeeplet i to. Hun kan brenne seg på sigarettglo, eller skli på baderomsgulvet og slå seg ihjel, for så å ligge der i flere uker før naboene finner henne. Videoarbeidet «Lost Real Time» består av to skjermer med nærbilder av kunstneren. Gjentatte ganger blir hun slått i ansiktet av en person vi ikke ser. Igjen og igjen.

Det å påføre seg selv smerte, være selvskadende og destruktiv kan være måter å kjenne at man lever på, føle på kroppen at man eksisterer her og nå. I et desperat forsøk fra å befri seg fra en fantasiverden, kjedsomheten, eller ensomheten, som man kan kjenne selv i et rom med mange andre. I arbeidet Solitude for many, som også er tittelen på utstillingen, har kunstneren skildret personer sittende i en sofa. Der sitter de bare. Kjeder seg. Gjesper. Og sitter. Kun i noen av tegningene virker det som om de våkner, da rødt blod kommer rennende over dem.

DEPRESSIV, MEN INTELLIGENT
Konow Lund fungerer godt i flere medier. Tegningene hennes er enkle og klare, og hun behøver ikke noe annet enn penn og papir for å uttrykke seg. Flere av tegningene består av flere ark som organisk vokser i flere retninger ettersom hun har trengt mer papir for å få fram budskapet. Bildene ligner videobildene i komposisjonen. Formen er ikke like viktig som innholdet. Også her skildrer hun spykologiske tilstander, som sirkler omkring død og selvmord. Kun tre av bildene er rammet inn, «A descent worthy a princess», «The attack was totally unexpected» og «The fall would be a conscious act». Den første viser en kvinne på kanten av en bratt trapp, den siste en kvinne som henger og holder seg fast i en kant.

Konow Lund er verken vanskelig tilgjengelig eller vanskelig å kjenne seg igjen i. Som mange andre føler hun seg ikke helt hjemme her i verden. Derfor gjør filmene hennes seg så godt også som kortfilmer, de når fram et bredt publikum. Om vi andre ikke går med grønne plastdingser i lomma med bilde av «Sunnyboy» på, har vi kanskje andre ting som trøster. Mange vil nok kjenne seg igjen i Konow Lunds kunst. Hun er litt som Sigbjørn Obstfelder i diktet «Jeg ser»; «Jeg er visst kommet på en feil klode! Her er så underligt …»

Konow Lund er ikke sint, men fortvilet, desperat og kjemper, sliter og strever. Utstillingen kan bli vel depressiv, men er intelligent, dramatisk og stilren, og har en klar idé. Konow Lund har et budskap som når fram.

Lotte Konow Lund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BarokkMinimalist takker Galleri Wang for tillatelse til å gjengi bilder fra deres nettsider.
Kunstverk: Lotte Konow Lund © 2001

rg. 1, nr 3 (november 2001)

Copyright Vibeke Vesterhagen (tekst), BarokkMinimalist / Hand to Mouth Publishing 2001

 


L O T T E   K O N O W   L U N D


SOLITUDE FOR MANY

Galleri Wang, 26. oktober - 18. november 2001

av Vibeke Vesterhagen