LANDET INNENFOR
Landet innenfor er tittelen på installasjonen Kuben, 5x5x5 meter, som Birthe Marie Løveid (f. 1949) åpnet på Henie Onstad Kunstsenter den 23. oktober. Dette er en toetasjes opplevelsesskulptur for små og store barn, hvor man begir seg ut på en spennende reise inn i et landskap fylt av ulike sanseinntrykk.

Kuben er en spennende eventyrverden i miniatyr, hvor man må føle, se og lytte seg frem i de to etasjene, og komme seg gjennom ulike «prøvelser» på veien.

I Kuben kombinerer Løveid den klassiske fortellertradisjonen i eventyrene med det moderne dataspillet, hvor ulike farer må overvinnes og hindre bekjempes, for å komme seg videre til neste nivå. Tittelen, Landet innenfor, viser til vårt eget indre landskap, hvor vi kan skape våre egne fantastiske reiser med alle de mulighetene fantasien gir oss.

Reisen begynner med labyrinten i søyleskogen, finner du veien gjennom søylene kan du velge nødutgangen, eller du kan velge å utfordre møtet med farligheten, det skumle mørket, hvor det gjelder å føle seg frem gjennom et landskap du ikke kan se. Derifra gjelder det å finne veien mot bølgetrappen, som fører deg videre til kaleidoskopet og ønskebrønnen i etasjen over. Romantikken og drømmene tar overhånd når du kommer til den skjøre glassbroen, som går over de knuste drømmers elv, og titter du opp kan du fortape seg i stjernetegnene på den mørke himmelen over elva. Den fantastiske liljeportalen med de gotiske buene, som nesten ingen ende tar, er siste utfordring før eventyrreisen er slutt.

Alle nivåene i Løveids opplevelseskube byr på ulike utfordringer for både barn, unge og voksne, hvor fantasien og alle sansene flittig må tas i bruk. Når man stiger ut av kubens indre eventyrverden er alle utfordringer, både fysiske og mentale, mestret gjennom en fantastisk reise skapt ved hjelp av vårt eget indre landskap, nemlig fantasien.

Kuben ble første gang vist under kulturby Bergen i 2000, hvor det kom 100 000 besøkende. Utstillingen Landet innenfor og Kuben på Henie Onstad Kunstsenter varer til midten av januar 2003.

Henie Onstad Kunstsenter på nettet: www.hok.no

 

 

 

 

 


Copyright © Therese Kristin Tokle,
BarokkMinimalist / Hand to Mouth Publishing 2002
BAROKKMINIMALIST
Årg. 2, nr 1 (høst 2002)

 

 

BIRTHE MARIE LØVEID: LANDET INNENFOR

Henie Onstad Kunstsenter, 23. oktober 2002 - ca. 15. januar 2003

av Therese Kristin Tokle